zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хищни микроби може да заменят антибиотиците



Микробиолози тестват действието на различни микроорганизми, използвайки ги вместо медикаментите.

здраве.bg

Патогенните микроорганизми бързо се приспособяват към антибиотиците, което принуждава фармаколозите да търсят нови радикални методи за борба с инфекциите. Един от тези методи може да стане използването на микроби-хищници - редки представители на бактериалния свят, способни да убиват другите бактерии.

Това бе и основната тема на проведеното от 20 до 25 май във Флорида събрание на американското Общество по микробиология (Аmerican Society for Microbiology).

Хищничеството се среща рядко сред бактериите и причината е проста: обикновено те не са в състояние да погълнат своята жертва, нито да отхапят част от нея. Отделни видове бактерии обаче са намерили оригинално решение - повечето от тях (например Bacillus subtilis) убиват жертвите си, отделяйки във външната среда токсини (в действителност това са самите антибиотици), а после поглъщат органичните вещества, освобождаващи се при разпадането на загиналите клетки.

Други бактерии (например Bdellovibrio) се закрепват към жертвата си, разтварят нейната външна обвивка с помощта на хидролитични ферменти и по този начин я “усвояват”, като не й оставят никаква възможност за защита.

Американските специалисти съобщиха и за успешното прилагане на още един хищен микроорганизъм - Micavibrio, който изсмуква жертвите си без да прониква в тях.

Специалистите са изпробвали неговото действие срещу бактерията Pseudomonas aeruginosa, образуваща ципи в белите дробове. Хищният Micavibrio ефективно се е преборил с тези ципи, възпрепятстващи лечението на белодробните заболявания, като е намалил масата на бактериите 10 пъти и не е дал никакви странични ефекти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.