zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Никотиновата зависимост може да започне още от първото вдишване на дима30 май 2006, здраве.bg

Последствията от изпушването на една единствена цигара могат да не се окажат толкова безобидни, колкото предполагат повечето млади хора, току-що започващи да се приобщават към никотина. Според данните на британски изследователи, негативното въздействие на първото вдишване на цигарения дим може да продължи много години и в крайна сметка да доведе до трайна никотинова зависимост.
В изследването, проведено от Лондонския университетски колеж (University College London), са взели участие повече от 2000 ученици на възраст 11 години. Децата са били наблюдавани в продължение на 5 години. От 260 деца поне едно е пробвало да пуши на 11 годишна възраст, а към 14 годишна възраст пушачите стават 18%.
Специалистите смятат, че еднократното въздействие на никотина повече от 2 пъти повишава вероятността за развитие на никотинова зависимост през близките години, като причините за това все още не са изяснени. Учените не изключват, че еднократното въздействие на никотина върху главния мозък може да постави началото на патологичен процес, чийто резултат са повишената възприемчивост към стрес и депресия, следствие на които е стремежът отново да се повторят експериментите с пушенето.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    деца    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.