zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Музиката намалява хроничната болка и депресията45 минути спокойна музика преди сън подобряват качеството на съня с над 30%.

30 май 2006, здраве.bg

Слушането на музика може да намали хроничната болка с 21%, а депресията с 25% твърди изследване, публикувано в новия брой на британското списание Journal of Advanced
Nursing
.

Освен това, според посочените данни, музиката помага на болните по-добре да контролират чувството за болка и не се чувстват ограничени в собствените си възможности. За подобряването на психофизическите характеристики е необходимо да се слуша музика не по-малко от 2 часа всеки ден, съветват учените.

В експеримента, проведен в редица клиники в щата Охайо, са взели участие 60 души на средна възраст 50 години, които са били разделени на 3 групи. Всички те са страдали от ревматизъм, остеоартрит, херния.

Участниците от първата група сами са си избирали музика за слушане, на втората са били предоставяни 5 релаксиращи мелодии, а третата е били контролна. Показателите за подобряване на състоянието на първите две групи почти не са се различавали, а състоянието на контролната група не се е променило.

Специалистите цитират и установения от науката факт, че 45 минути спокойна музика преди сън подобряват качеството на съня с 1/3.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.