zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Физическите натоварвания укрепват не само тялото, но и интелекта



30 май 2006, здраве.bg

Половин часовата разходка три пъти седмично помага да се подобри умствената дейност, твърди изследване на учени от Университета на Алберта в Едмънтън, Канада (University of Alberta), публикувано в списание GP Magazine.

Дори това на пръв поглед незначително физическо натоварване, според канаските специалисти улеснява процесите на заучаване, повишава вниманието и способността за абстрактно мислене.

Ефектът е особено видим при хората на по-зряла възраст, но той присъства и при децата. Ако например 10-11-годишен ученик се занимава със спорт 3-4 пъти седмично, опитите са показали покачване на неговия успех.

Физическите натоварвания безспорно осигуряват повече приток на кислород в мозъка, което подобрява работата му. Също така обаче е установено, че заниманията със спорт активизират появата на нови клетки в мозъка.

До скоро науката смяташе, че човек по рождение има достатъчно количество мозъчни клетки и в течение на живота не се появяват нови, но според последните изследвания, нови клетки се появяват в течение на целия живот. Особено много са те, ако човек се движи и спортува повече.

Канадското изследване доказва, че дори “обикновената” разходка и заниманията, ненатоварващи тялото, като йога например, помагат да се преодолее умствената умора.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.