zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Битовата химия често съдържа вредни компонентиБитовата химия често съдържа вредни компоненти

Най-често срещаните са формалдехидът и етиленгликолът, твърдят американски учени.

здраве.bg

Желанието да живеем в чистота граничи с риска за здравето, предупреждават учени от Университета на Калифорния в Бъркли (University of California, Berkley) след проведено мащабно изследване на съдържимото във флаконите, бурканите, хигиенните продукти и т.н., които сe срещат толкова често в нашите кухни и бани и без които поддържането на тяхната добра хигиена днес е немислима.

Според експертите, това, което се е смята за спасение от мръсотията и микробите, в действителност често е бомба със закъснител.
Съдържащите се вредни химически компоненти в средствата за миене на съдовете, почистване на различните повърхности и освежаване на въздуха не действат моментално, а се натрупват с годините.

Много от препаратите са признати за токсични замърсители на въздуха. Те идеално се справят със задачата да почистват, но при взаимодействие с озона образуват съединения, чиято токсичност превишава всички допустими норми.

Учените са измерили, че например освежавайки въздуха в малко помещение с аерозолен пулверизатор, количеството на вдишвания формалдехид може да се увеличи с до 25%. А докато почиствате до блясък банята, вие вдишвате 3 пъти повече етиленгликол, отколкото е разрешено по екологичните стандарти.

Затова американските учени препоръчват най-малкото при почистването да се ползват домакински ръкавици и да бъде осигурен достъп на свеж, външен въздух.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.