zdrave.bg
Болката
»какво представлява
какво представлява... фрактура (счупване на кост), разтягане на сухожилие или операция, болката ни кара да ограничим движенията си и да пазим покой, чрез което се подпомага оздравяването ни.

Често обаче болковият симптом, особено ако е силен и/или продължителен, влошава състоянието на страдащия и може да попречи на оптималното овладяване на основния патологичен процес.

Например, при инфаркт на миокарда болката понякога е изключително силна, предизвиква екстремно стимулиране на нервната система и по-точно на тази й част, която отговаря за отделянето на адреналин. Голямото количество адреналин, което се отделя, води до ускоряване на сърдечната дейност, свиване на кръвоносните съдове (включително на тези, които оросяват самия сърдечен мускул). По този начин се влошава още повече състоянието на страдащия миокард. Ето защо една от първите процедури при лечение на миокардния инфаркт е именно максимално бързо овладяване на болката.

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.