zdrave.bg
Секс и здраве
»генитален херпес
генитален херпес... , страдащи от рецидивиращ генитален херпес се притесняват, че болестта ще се отрази на тяхното дете. И това е основателно.

Херпесът при новородените възниква в резултат на вътреутробно инфектиране, предимно с вируса на херпеса от тип 2. Причините за инфектирането на детето могат да бъдат първичната инфекция при майката или изостряна на заболяването по време на бременност.

В действителност рискът за ембриона не е толко голям. Съществуват и случаи, когато плодът е заразен от вирусите на майката, но болестта не се развива.

Опасно изостряне на гениталния херпес най-често се наблюдава след 32-ата седмица от бременността. Ако лекарят установи подобна опасност, обикновено препоръчва цезарово сечение, тъй като степента на заразяване на плода е най-голяма именно при неговото преминаване през родовите пътища.

Първичен генитален херпес

Ако бъдещата майка се зарази с херпес по време на бременността, плодът може да пострада. В този случай в кръвта на майката липсват антитела към вируса на херпес симплекс – имуноглобулините G и М, които възпрепятстват действието на вируса върху плода.

При първоначалната поява на гениталния херпес по време на бременност вирусът може да проникне през плацентата и да се размножи в тъканите на плода, а това води до неговата смърт, аборт, вродени уродства, поражения в главния мозък, черния дроб и други органи.

Рискът от поразяване на плода при първичен генитален херпес е около 75%. Ако за първи път в живота на месец преди раждането, се препоръчва раждане чрез цезарово сечение.

Рецидивиращ генитален херпес

Ако преди бременността при жената са наблюдавани рецидиви, това означава, че в кръвта й циркулират антитела, които ограничават инфекцията и неутрализират вируса. Тези антитела попадат чрез плацентата в плода и го защитават и него. Затова рецидивиращият херпес не е толкова опасен по време на бременност – той не предизвиква уродства и поражения на вътрешните органи. Но при наличие на такъв херпес детето може да...



следва: млечница

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.