zdrave.bg
Секс и здраве
»генитален херпес
генитален херпес... да поддържате имунитета си. В повечето случаи това се постига лесно с помощта на балансираната диета, продължителната и достатъчна почивка и редовните физически упражнения.

Използвайте вода и сапун

Първото нещо, което може да ви хрумне, откривайки рани върху половите си органи, е да ги лекувате с наличното в домашната аптечка. Не правете това! Различните мазила могат да блокират процеса на постъпване на въздух и да забавят процеса на зарастване, а тези, които съдържат хормони, потискат имунитета.
Спокойно обаче можете да използвате вода и сапун, за да намалите риска от развитие на вторични бактериални инфекции.

Носете памучно бельо

За зарастването на раните е особено важен въздухът. Затова е препоръчително да носите памучно бельо, което позволява на кожата да диша.

Не пипайте раните

Въпреки че заболяването се нарича “генитален херпес”, вирусът може да се предаде и върху други участъци от тялото, например ако докоснете с пръст първо раната, а след това устата или очите си. Затова е особено важни раните да не се пипат.

За хранителните добавки

Според някои изследвания, цинкът (под формата на мехлем или капсули) и аминокиселината лизин могат да помогнат при наличие на херпес. Ефективността на тези средства обаче все още не е клинично доказана, а тяхната употребата в големи дози може да бъде опасна за здравето.

Не предавайте заболяването на други

Спомнете си как сте получили херпеса. Сега вие носите отговорността за предпазване на другите хора от него. Особено ако имате рани, сте много заразни. Затова: избягвайте сексуални контакти! Ако нямате рани, възможно е да не предадете вируса, но за по-голяма безопасност използвайте презерватив.
Ако имате херпес, това не означава, че не можете да се заразите от друга негова форма. Това не се случва често, но е добре да се знае, че херпесът на гениталиите може да съществува едновременно с други видове вируси.

Херпес и бременност

Много жени,...следва: млечница

 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.