zdrave.bg
Хипертония
»диагостициране
диагостициранеПоради това, че артериалната хипертония може дълго време да няма прояви, установяването й често се забавя значително и тя бива откривана едва в къснен стадий ­ понякога при наличие на вече сериозни усложнения.

Диагностицирането трябва да се извърши от лекар, който ще прецени дали наистина се касае за трайно или инцидентно повишаване на кръвното налягане, ще определи стадия, рисковите фактори за развитие на усложнения и методите за лечение, контрол и наблюдение.

Ако имате някои от характерните симптоми, е добре непременно да посетите своя лекар и кръвното ви налягане да бъде измерено и проследявано редовно. Много често повишеното кръвно се установява случайно, в хода на рутинни прегледи или такива по друг повод. Медицинските специалисти измерват кръвното налягане независимо от причината за посещението и това е рутинна процедура.

За да се постави диагнозата артериална хипертония, лекарят трябва да установи поне 2­3 пъти по време на отделни визити в рамките на период от няколко седмици повишени стойности на систолното, диастолното или и на двете налягания ­ съответно над 140 и над 90 mmHg. При това измерванията трябва да се осъществяват в покой и еквивалентни условия при всяка отделна визита. Това се налага, тъй като нормално кръвното налягане на здравия човек варира дори в рамките на деня и трябва да се прецени внимателно дали се касае за трайно или случайно увеличение.

Стандартно е кръвното налягане да се измерва на артериите на ръката, като при един тест се правят 3 измервания през кратък интервал от време и се взима средната стойност от тях (съответно за систолното и диастолното налягане). Това се прави, тъй като стойностите могат да бележат леки промени дори в рамките на 1 мин.

При първа визита обикновено е добре лекарят да измери кръвното налягане и на двете ръце ­ често има минимална разлика (5­10 mmHg), но при някои състояния (част от тях сериозни) тази разлика може да е по-голяма.

При последяване по време на контролни визити е препоръчително...




 
изпишете търсеното на латиница
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.