zdrave.bg
Артрит и артроза
»артрози
артрозиАртрозата (остеоартрозата) представлява хронично невъзпалително ставно заболяване, в основата на което стои разрушаването на ставния хрущял и промени в съседната костна тъкан. В хода на заболяването настъпва разрушаване на ставния хрущял, като по него се образуват пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове. Синовиалната обвивка и ставната капсула също така се уплътняват.

Остеоартрозата е най-честото ставно заболяване - тя се среща при около 15% от населението на Земята. Жените страдат от артроза 10 пъти по-често от мъжете. Заболяването се проявява най-често във втората половина от живота, но не може да се приеме, че артрозата е старческо заболяване. Опитът на ревматолозите сочи, че висок процент на разпространение на артрозни оплаквания се установява в зрялата, творческа възраст на човека, като нерядко страдат и млади хора.

Артрозата се разделя на две големи групи: първична и вторична.

Първичната артроза се развива у предразположени към нея лица.

Вторична артроза е характерна след възпалителни ставни заболявания или при вродени и придобити ставни малформации.

Фактори за развитие на артроза са:

затлъстяване - то води до голямо механично натоварване на носещите стави. Освен това при затлъстяване се променят обменните процеси в организма, което също допринася за развитие на артроза.
механично претоварване на ставите - то може да е свързано с професията или със спортна дейност. Роля играят продължителното принудително положение, повтарящите се стереотипни движения, прилагането на голямо физическо усилие, вдигането на тежести и др.
възраст - тя е предразполагаща, но не е определяща. Като последица на естественото стереене се наблюдават и увреждания на ставния хрущял.
наследствено предразположение - например вродените дефекти на тазобедрената става са в основата на ранно развиваща се коксартроза.
възпалителни ставни заболявания...




 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.