zdrave.bg
Акне
»как да се предпазим
как да се предпазимПоради все още неизяснените точни причини, които предизвикват акне, и тяхното трудно повлияване, някои лекари са на мнение, че не съществува начин човек да се предпази. Широко прието мнение е, че нито добрата хигиена, нито правилната диета могат да предотвратят появата на акне. Въпреки това чувствителната кожа се нуждае от по-специални грижи - всеки ден, особено през пубертета: всекидневно цялостно къпане и измиване на лицето и ръцете с неароматизиран сапун със слаби антибактериални свойства.

Козметични процедури: Грижа за предразположена към акне кожа

Акнето най-често се появява в един крайно неудобен момент – през младежките години, когато всеки тинейджър се стреми към перфектна визия. Не са редки обаче и случаите на първи оплаквания едва в по-късна възраст.

Независимо кога започват първите симптоми, много хора изпитват неудобство и дори срам. За да облекчите акнето и последствията от него:

• Изберете специално предназначен за акне почистващ продукт. Препоръчително е той да съдържа салицилова киселина или бензоилов пероксид, които подпомагат подобряването на състоянието.

• Почиствайте лицето си много внимателно - агресивното триене на кожата може да влоши акнето или да остави белези. Мийте лицето си с ръце, а не например с кърпа, защото това може да травмира кожата.

• Ако се налага да използвате овлажнител, отдайте предпочитания на по-леките кремове без мазнини, които не утежняват състоянието на акне.

• Жените, предразположени към акне, трябва да използват лек грим и то не редовно. В противен случай порите могат да се запушат.

Съвети за поддържане на младата кожа

Много тийнейджъри страдат от акне поради рязките промени в хормоналните нива. Състоянието на кожата може да се подобри по няколко начина:

• Избирайте козметиката с повишено внимание - продуктите, които ползвате, не трябва да съдържат мазнини. Избирайте козметика, която не предизвиква появата на петна или черни точки. За тази цел е най-добре да се консултирате...



следва: що е то

 
изпишете търсеното на латиница
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.