zdrave.bg
Акне
»предразположеност
предразположеностВсе още не е напълно изяснено, защо някои хора са по-податливи към акне от останалите. Точната причина за появата на акне си остава и до ден днешен неизвестна, но вероятно важен фактор е увеличеното ниво на мъжките полови хормони, характерно както при момчетата, така и при момичетата през пубертета. Андрогените стимулират разрастването на мастните жлези и стимулирането на себум. Мъжките полови хормони също нормално могат да се увеличат по време на бременност или при започването или спирането на приема на орални контрацептиви.

Друг важен фактор, който оказва известно влияние върху акнето, е наследствеността. Повечето експерти смятат, че склонността към появата на акне може да се унаследи. Още повече, че някои медикаменти, лекуващи наследствени заболявания, причиняват акне.

Козметичните продукти с мазна консистенция могат да променят клетките на фоликулите, така че те да се прилепят една до друга и в резултат на това порите да се запушат. Затова дерматолозите препоръчват предразположените към акне да използват продукти на водна основа.

Ето и кратък списък на фактори, които могат да влошат акнето:

• Грубото триене на кожата или твърде честото й миене;
• Чесане или стискане на пъпките и дефектите;
• Силно стегнати шапки, каски или яки;
• Варирането на хормоналните нива при млади и възрастни жени в период от 2 до 7 дни преди започване на менструалния период;
• Стрес.

Някои фактори, за които преди се е считало, че влошават появило се акне, сега се отхвърлят. Такива са шоколадът, мазните храни, мръсната кожа.





 
изпишете търсеното на латиница
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.