zdrave.bg
Секс и здраве
»срамни въшки
срамни въшки... и бедрата, тялото и подмишниците. От тези места те могат да се преместят върху брадата, мустаците или миглите. Всичко зависи от степента на окосмяване на жертвата.

Въшката или гнидата може да се види трудно с просто око. Най-малките (1-3 мм) въшки се закрепват в самия корен на косъма.

Характерни признаци на заразяване

• Сърбеж - въшките разпръскват вещество, което раздразва кръвта и предизвиква характерен сърбеж
• Петна - след заразяване по кожата се появяват синкави петна с диаметър до 1 см, които бързо изчезват. Това се или малки кръвоизливи, или отлагане на секрета от слюнчените жлези на срамните въшки.
• Тъмни точки върху бельото - петната по долното бельо са продукти на жизнената дейност на срамните въшки.
• Мехури - разчесването на сърбящите места води до появата на червени пъпки, мехури и екземи.
• Самите въшки - поради растежа на косата гнидите заедно с косъма се виждат по-лесно – над повърхността на самия косъм. А височината на тяхното разположение може да посочи приблизително от колко време са налице.

Как да се преборим

Обичайният душ със сапун няма да убие въшките и няма да ни избави от гнидите. Но не си струва, както преди години, да се заливаме с газ – вече има по-ефективни съвременни средства.

Ако косата е дълга, най-добре е да се намали нейната дължина. Мъжете могат да си обръснат главите и по този начин ще премахнат много от въшките и гнидите, а и ще направят по-лесен прегледа на поразените участъци.

За да разтворим залепващото вещество, което задържа гнидите на косъма, трябва да се измием с гореща вода и оцет.

В аптеките се предлагат препарати за външна употреба, съдържащи различни активни вещества. Има и препарати, които се приемат вътрешно – те правят кръвта отровна за въшките.

Мръсното бельо трябва да се превари със содов разтвор в продължение на 25-30 мин., за да се убият гнидите, които в противен случай могат да живеят там още до 6 дни. След това дрехите трябва да се изгладят с гореща ютия (особено...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.