zdrave.bg
Секс и здраве
»сифилис
сифилисВъведение

Сифилисът е инфекциозно заболяване, предаващо се по полов път. Заразяването може да се извърши през плацентата (от майката към детето) и по битов път.

След проникването в тялото се образува рана (твърд шанкър), която в последствие изчезва, а причинителят на заболяването се разпространява чрез лимфотока по целия организъм. Човек остава с впечатлението, че всичко е преминало (чувства се по-добре), но това усещане е измамно. Ако заболяването не се лекува, неговите симптоми могат ту да изчезват, ту да се проявяват, а на последващ етап започва разрушаване на вътрешните органи, кости, съдове и т.н.

Сифилисът е заболяване, което днес лесно се поддава на лечение и може да се излекува докрай (ако не е започнало разрушаването на вътрешните органи).

При съмнения за сифилис трябва незабавно да се потърси помощта на венеролог, който ще направи необходимите изследвания и ще назначи съответното лечение.

Какво представлява

Съществуват няколко теории за възникване на болестта – според едното схващане тя е пренесена в Новия свят от Европа, според други е обратното.

Възбудител на болестта е подвижният микроорганизъм с название бледна трепонема. Това название тя е получила заради факта, че обичайните оцветители за бактерии практически не могат да оцветят нейното тънко спираловидно тяло.

Пътища на заразяване

Причинителят на сифилиса се чувства добре в организма, а извън него умира, тъй като не издържа на изсушаване и резки промени в температурата. Затова заразяването със сифилис може да стане само при пряк (като правило полов) контакт с болен. Затова и главният рисков фактор е безразборният полов живот.

Сифилисът може да се предава по време на бременност от майката на детето, а това означава, че рисков фактор може да бъде и инфекция в организма на майката. Този път на предаване се нарича вертикален.

Съществува и битов път – възбудителят попада в организма чрез мръсни ръце или предмети, но този тип заразяване се среща доста...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.