zdrave.bg
Секс и здраве
»срамни въшки
срамни въшкиВъведение

Срамните въшки са паразитиращи по тялото на човека насекоми, с които можете най-лесно да се заразите по време на полов акт. Освен това те могат да живеят дълго време в състояние на анабиоза (без “стопанин”) и да се заразите с тях в банята, сауната или басейна, при използването на чужди хавлии, спално или долно бельо и т.н.

Презервативът не може да ви спаси от срамните въшки. Единственото профилактично средство в случая е взискателност при половите контакти. Ако имате съмнения за срамни въшки, трябва незабавно да се обърнете за съвет към дерматолог или венеролог.

Срамните въшки са противоречиви в своето съществуване организми. От една страна, те могат с месеци да живеят в анабиоза, оказали се “без стопанин” (по-точно без неговата кожа и коса). Могат да издържат на натиск (до 1,5 кг), да живеят до 4 денонощия под 30 см пясъчен слой и до 2 денонощия във вода. Но от друга страна, не понасят глада: ако внезапно ги откъснат от тялото, без храна, най-много до 24 часа те загиват.

Срамните въшки живеят и се размножават добре само при температура 30-35 градуса С.

Учените не могат да обяснят тази избирателност, но някои хора са далеч по-податливи на срамните въшки отколкото други. Ако случаят е такъв, те моментално се прилепват с трите си крака (разположени от едната страна на тялото им) към косъма. При опит за отделяне, те проявяват признаци на живот и още по-здраво се прилепват към косъма, поради което могат много трудно да бъдат отделени от него.

В Европа и САЩ срамната педикулоза на периоди придобива размерите на епидемия. При това от паразитите страдат главно по-младите хора.

Това не е венерическо заболяване. Обикновено с въшките човек се заразява при полов контакт, но те могат да се прихванат и в бани, сауни или басейни, дори в солариуми, а също така при употреба на чуждо спално или долно бельо.

Въшките предпочитат областта на гърдите, защото там има най-много апокринови жлези, които отделят пот със силна миризма, но могат да обитават...




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.