zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха формула за изчисление на женската красота



Създадоха формула за изчисление на женската красота

здраве.bg

Екип от немски психолози под ръководството на Мартин Грюндъл от Регенсбург изведе математическа формула, с която според тях може да се изчисли женската красота.

Учените са провели интернет-анкета сред повече от 60 000 мъже и жени, на които е било предложено да променят изображението на жена по 5 параметъра, докато според техните разбирания то стане идеално. На участниците е бил представен своебразен виртуален конкурс за красота - от 10 изображения на една и съща жена те трябвало да изберат 5-те най-привлекателни.

Ръстът и теглото не са решаващите фактори

Това е най-неочакваният според самите психолози извод. С помощта на новата им формула красотата може да се измери и провери с математически методи. “При това не е важно колко висока или слаба е женат, а какво е съотношението между отделните части на нейното тяло”, заявява Грюндъл.

Комплексната формула пресмята красотата по следния начин: Y= b1х1 +b2 х2 + ... + b13х13 + t. Променливите освен всичко останало съдържат и “коефициент за андрогенност”, включващ обема на бедрата, талията и гърдите и колкото по-малък е той, толкова повече извивки има женската фигура.

“Сложната формула е необходима, тъй като простата зависимост, когато става дума за красота, винаги досега се е оказвала погрешна”, пояснява Грюндъл. “Например съотношението между обема на талията и бедрата. Преди се смяташе, че колкото то е по-малко, толкова по-добре”.

Според учените комплексната формула показва защо крайните величини (например много големия бюст) не винаги се възприемат като красиви. Когато значението премине горната граница, в отделни части на формулата то се оказва положително, а в други - отрицателно. “Именно сложното съотношение между крайностите и начина на тяхното възприемане със знак + или - определя пропорционалността”, твърди Грюндъл.

Полученият от учените резултат за идеал за красота е: жена с дълги крака, тънка талия, среден бюст и пропорционални бедра.(a)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.