zdrave.bg
Хипертония
»най-чести усложнения
най-чести усложненияСъвсем логично най-вероятните усложнения с резултат от артериална хипертония засягат сърдечно-съдовата система:

сърдечна недостатъчност ­ постепено "отслабване" на сърдечния мускул, при което той се отпуска, уголемява размерите си и не осъществява правилно функциите си. Тя може да се прояви в много и различни форми.

исхемична болест на сърцето ­ при нея се засягат артериите, които снабдяват с кислород и хранителни вещества самите сърдечни клетки. Поради недостатъчното кръвоснабдяване сърдечният мускул почва да страда и се нарушава функцията му. Най-тежката форма на исхемична болест на сърцето е сърдечният инфаркт.

Повсеместното увреждане на артериите от повишеното артериално налягане води до задебеляване на стените им (артериосклероза) и до отлагане на мастни плаки върху тях (атеросклероза). Това затруднява кръвотока по артериите и може да доведе до увреждането практически на почти всеки орган. Нерядко по съдовете се образуват места на крайно изтъняване и раздуване на съдовата стена (аневризми), в които те са много слаби и могат лесно да се спукат, при което се получават кръвоизливи ­ дори животозастрашаващи.

Мозъчно-съдовите увреждания се предизвикват от нарушаване в кръвоснабдяването на по-малки или по-големи зони на мозъка вследствие на увреждания в мозъчните артерии. Едни от най-тежките такива увреждания са инсултите, които биват хеморагични (мозъчен кръвоизлив) или исхемични инсулти, при които има запушване в мозъчна артерия поради голяма атеросклеротична плака и спиране на кръвотока. Основен рисков фактор и при тях е артериалната хипертония.

Освен сърцето и мозъкът, "прицелни" органи, които хипертонията засяга, особено ако е продължителна и високостепенна, са бъбреците и очите.

Уврежданията на бъбреците могат да доведат до бъбречна недостатъчност като в крайната й фаза може да се стигне до хемодиализно лечение (т.нар. "изкуствен бъбрек"). Този процес има пряка връзка с продължителността и степента...




 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.