zdrave.bg
Хипертония
»причини
причиниСъстоянието на трайно повишено артериално налягане може да се дължи на друго основно заболяване или състояние на организма. В този случай се говори за вторична артериална хипертония. Тя се наблюдава например при:

• бъбречни заболявания;
• специфични заболявания на артериите;
• заболявания на надбъбречните жлези;
• заболявания на щитовидната жлеза и някои други жлези с вътрешна секреция;
• прееклампсия ­ значително повишение на кръвното налягане при бременни в последното тримесечие на бременността;
• т.нар. синдром на "слиип апнея" (от англ. Sleep apnea), който се характеризира с многократни, но кратки периоди на спиране на дишането по време на сън и се дължи на редица патологични промени;
• употребата на някои медикаменти като противозачатъчни средства, назални деконгестанти (препарати за отпушване на нос), част от болкоуспокояващите (вкл. наркотични като кокаин и амфетамин) също ноди до вторично повишение на кръвното налягане.

В по-голямата част от случаите на хипертония не може да се установи конкретна причина за появата й. Тогава се говори за есенциална АХ, която е едно от най-разпространените заболявания в съвременните общества и един от най-сериозните здравни проблеми.

Причините за развитието на есенциална хипертония не са точно изяснени, но са установени някои рискови фактори. При наличието им, особено на съчетание от тях, се очаква с голяма вероятност появата на повишено кръвно. Това са :

възраст ­ с нейното напредване вероятността за развитие на АХ се увеличава. Според проучвания 2/3 от хората над 65 г. имат АХ, като този процент прогресиращо намалява в по-млада възраст, а във възрастта под 35 г. е много малък. Ранната поява на артериална хипертония (особено в детска възраст) определя значително повишен риск от ранно развитие на усложнения.

пол ­ в по-ранна възраст мъжете са по-предрезположени към развитието на артериална хипертония. Във възрастта 55­64 г. мъжете и жените боледуват приблизително еднакво. Над 65 г. заболеваемостта...




 
изпишете търсеното на латиница
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.