zdrave.bg
Хипертония
»що е то
що е тоТерминът болестно състояние не е случаен, тъй като само по себе си повишеното артериално кръвно налягане е симптом, който може да съпътства различни заболявания, но може да се проявява и самостоятелно без да е обусловен от друг болестен процес. Този тип артериална хипертония е по-разпространен и се нарича есенциална артериална хипертония. Според най-новите проучвания от повишено кръвно налягане страда средно 1 от всеки 4 души от зрялото население. С нарастване на възрастта заболяването става все по-разпространено, докато в по-млада възраст и при децата и подрастващите то е значително по-рядко.

Обезпокоителен е обаче фактът, че напоследък статистиката отчита съществена тенденция към нарастване разпространението на артериалната хипертония в по-млада възраст, дори при децата и подрастващите.

Повишеното кръвно налягане е един от основните рискови фактори за развитието на сериозни сърдечносъдови заболявания, които днес са сред главните причини за болестност и смъртност. Ето защо поради застрашително нарастващото си разпространение и сериозните и чести усложнения, до които води, артериалната хипертония е изключително важен здравен проблем не само за отделния индивид, но и за цялото общество. Нерядко тя е наричана "тихия убиец", тъй като може да съществува години наред без да са налице симптоми и без страдащият да знае за нея, докато не се появят сериозни, дори животозастрашаващи усложнения. За щастие съвременната медицина успешно се справя с проблема "повишено кръвно налягане" ­ то се установява чрез достъпни и лесни методи и може да бъде нормализирано трайно чрез различни мерки, вкл. множество ефикасни медикаменти.

Кое кръвно e повишено

Т.нар. "кръвно налягане", което лекарите следят и измерват с оглед установяване на хипертония, всъщност представлява налягането, което изтласканата от сърцето кръв упражнява върху стените на артериалните кръвоносни съдове. Затова на практика става въпрос за артериално налягане и артериална хипертония. Кръвта...




 
изпишете търсеното на латиница
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.