zdrave.bg
Акне
»що е то
що е тоПочти няма човек, който поне веднъж в живота си не е страдал от пъпки. Ето защо не е учудващ фактът, че латинското наименование на това състояние е acne vulgaris, т.е. обикновено акне.

Когато секрецията на мастните жлези запуши отвърстията на космените фоликули (запушени пори), се появяват така наречените комедони, които могат да бъдат два вида:

• Комедони с черен връх – в случай, че порите са сравнително големи и имат достъп до въздух, който ги окислява и те придобиват черен център.
• Комедони с бял връх (милиуми).

И двата вида комедони могат да се превърнат в подути и възпалени кожни участъци или пъпки, или по-големи подутини и възелчета. В тежки случаи на акне (кистично акне) се образуват кисти, които представляват твърди подувания под повърхността на кожата, които лесно се възпаляват и инфектират.

Въпреки че акнето си остава в повечето случаи „проклятие” на младостта, около 20% от случаите са при възрастни. Акнето обикновено започва по време на пубертета във възрастовия диапазон между 10 и 13 г., като има склонност да се влошава при хора с мазна кожа. Акнето при млади хора най-често продължава 5-10 г., като в началото на 20-те г. то постепенно изчезва. Младежките пъпки се срещат и при двата пола, въпреки че момчетата обикновено са по-засегнати. Въпреки това жените по-често страдат от леки или умерени форми на акне след 30-годишна възраст.

Кожните прояви на акнето обичайно се срещат по лицето, но също могат да възникнат и по други части на тялото – врата, гърдите, гърба, раменете, скалпа и горните крайници.

За да развенчаем някои митове, трябва да се уточни, че акнето не се причинява от нездравословно хранене, лоша хигиена или неконтролиран сексуален нагон. Простата истина е, че наследсвеността и хормоните са главния виновник за появата му в повечето случаи. Отказвайки се от шоколада или почиствайки лицето си 10 пъти на ден, няма да променят вашето предразположение към този нелицеприятен и понякога болезнен кожен проблем.





 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.