zdrave.bg
Акне
»лечение
лечениеНай-сигурният начин за лечение на акне е консултацията с дерматолог, особено ако става дума за тежка форма. За по-леки случаи може да се обърнете към и към своя личен лекар.

Лечението е строго индивидуално и може да включва:

• Медикаменти за локално приложение без рецепта: като активна съставка те могат да съдържат салицилова киселина, бензоилов пероксид и сяра. Продуктите за локално приложение могат да бъдат под формата на гелове, лосиони, кремове и сапуни. Когато тези продукти се използват редовно, те могат да имат сравнително добър ефект върху симптомите на акне. До подобрение на състоянието обикновено се стига едва след 4-8 седмици употреба.

• Медикаменти за локално приложение с рецепта: тази група включва голям брой мазила, които могат да съдържат както изброените по-горе вещества, така и антибиотици.

• Медикаменти за орално приложение: Те са подходящи за пациенти с умерена или тежка форма на акне, като най-често се предписват в комбинация с продукти за локално приложение. Приеманите през устата антибиотици потискат размножаването на бактериите и по този начин намаляват възпалението, и облекчават случаите на акне. Техният прием задължително трябва да става след консултация с лекар и за период от четири до шест месеца, а след това да се спрат. Съществуват и други препарати за орално приложение, които са също ефикасни при тежки случаи на акне. За техния прием се консултирайте с лекар.

Как да се предпазваме

Долните съвети са от полза не само за предпазване от акне, но могат да бъдат полезни и за намаляване на неговите симптоми.

• Не прекалявайте с почистването и не търкайте кожата си. Важно е да се запомни: акнето не се причинява от мръсотия и две внимателни измивания на лицето са напълно достатъчни. Твърде честото почистване на кожата може да я възпали допълнително или да я изсуши дотолкова, че компенсаторно да се стимулира секрецията на себум.
• Използвайте козметични продукти без мазнини и на водна основа.
• Не изстисквайте и...




 
изпишете търсеното на латиница
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.