zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рибеното масло намалява риска от поява на диабетОсобено ефективно е комбинирането му със статини.

27 май 2006, здраве.bg

Изследвания, проведени от австралийски учени, показват, че рибеното масло в съчетание с традиционно използваните препарати от групата на статините нормализира липидния състав на кръвта при хората с повишено тегло и риск от захарен диабет, което спомога да се намали риска от поява на заболяването.
Ръководителят на изследването Джералд Уотс (Gerald F. Watts) от Университета на Западна Австралия в Пърт (University of Western Australia in Perth) твърди, че комбинираната терапия е много ефективна.
В изследванията са взели участие пациенти със затлъстяване и признаци на започващ диабет. На всички тях са били периодично определяни нарушенията в липидния състав на кръвта, в частност повишеното ниво на триглицериди и на “лошия” холестерол, а също намаляването на “добрия” холестерол.
Участниците са били разпределени в 4 групи и в продължение на 6 седмици първата е получавала комбинация от рибено масло със статини, другите две - само един от тези препарати, а последната - неактивно плацебо.
Резултатите показват, че комбинацията от статини и рибено масло нормализира липидния състав на кръвта, като всеки от двата медикамента действа по различен начин - ако статините намаляват нивото на холестерола, блокирайки една от белтъчините, влизащи в състава на “лошия” холестерол, то рибеното масло нарушава формирането на триглицериди.
Учените отбелязват, че нито един от препаратите не влияе върху използването на инсулина от клетките. Те смятат, че получените резултати дават сериозно основание да се направи по-задълбочена оценка на ефективността на комбинацията от рибено масло и статини за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при пациенти с инсулинова резистентност и захарен диабет от втори тип.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.