zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип постепенно изчезва



Това твърдят учени от САЩ независимо от продължаващите случаи на заболяването сред хора и животни.

23 май 2006, здраве.bg

Въпреки че на места все още се появяват огнища на птичия грип, според американски специалисти от Националния здравен институт (National Institute of Health) смятат, че птичият грип по света постепенно изчезва.
Масови случаи на заболявания на хора няма дори в Африка, където се очакваше евентуалното разпространение на заболяването да бъде най-бързо и неконтролирано.
“Все още никой в международните медицински кръгове не изказва категорично мнение, че заплахата от пандемия е изчезнала, но очевидно засилените мерки в областта на контрола върху разпространението на заболяването, предприети в страни като Виетнам, Тайланд, Египет и Нигерия сериозно са съкратили опасността. Само времето ще покаже със сигурност дали и кога би изчезнала опасността от вируса на птичия грип H5N1.”, се казва в специално съобщение на американския здравен институт.
Обнадеждаващ е и фактът, че вирусът, с който през 2003 г. се заразиха 208 души от 10 страни (повече от половината от тях починаха), така и не премина в пандемия и през пиковите за грипа месеци в северното полукълбо – декември до март – не показаха никакво завишение на общата заболеваемост от грип в сравнение с предишни години.
Първите 18 случаи на заразяване на хора с вируса H5N1 бяха регистрирани в Хонгконг през 1997 година. Оттогава този грипен щам според специалистите показва относително малко количество мутации, не е доказано да може да се предава от човек на човек, но засега смъртността от него сред заболелите хора е много висока – над 50%.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.