zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Липсата на авторитет в работата депресира женитеПри мъжете зависимостта е по-различна.

здраве.bg

Това твърдят датски учени от Университета на Копенхаген, според чието изследване липсата на авторите на работното място може да доведе при някои представителки на нежния пол до тежка депресия.

В същото време според тях че мъжете не са склонни да изпадат в депресия заради своето обществено положение. Рискът от депресия е повишен само при тези мъже, които не са уверени в стабилността на своята работа.

Главният автор на изследването проф. Райнер Ругулиес (Reiner Rugulies) отбелязва, че самият той е силно учуден от подобни различия между двата пола.

Учените са изследвали група от 4133 души два пъти - през 1995 г. и през 2000 г. При тези хора са били наблюдавани симптоми на депресия и изследователите са анализирали всички фактори, влияещи на риска за появата й.

Жените, които са смятали, че тяхното мнение не се зачита на работното място (т.е. не са можели сами да планират своята дейност или да си определят сроковете за работа), са заболявали от тежка депресия два пъти по-често от останалите, твърди изследването. В депресия са изпадали и жените, които не са чувствали подкрепа от страна на колегите, стоящи по-високо в йерархията.

Мъжете, неуверени в стабилността на своята работа (т.е. страхуващи се, че може да бъдат уволнени, преместени на друга работа и т.н.) също са заболявали от депресия два пъти по-често.

Подкрепата от страна на колегите и обемът на работата и при двата пола според датските учени не са оказали влияние върху риска от поява на депресия.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.