zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плодове и зеленчуци, физическа активност и отказ от цигарите



Това, според британски изследователи, е най-простата рецепта за дълголетие.

19 май 2006, здраве.bg

Здравословният начин на живот може да удължи живота с цяло десетилетие, твърдят учени от Университета в Кембридж (Cambridge University).
“Сметката е проста”, изчисляват специалистите, “отказването на цигарите добавя 5 години живот, умерените физически натоварвания - още 3, пет порции плодове и зеленчуци дневно - още 3 години”.
Данните са получени след изследването на начина и продължителността на живот на 25 хиляди души на възраст от 45 до 79 години. То показва, че тези, които имат волята да се лишат от някои удоволствия и да живеят здравословно, могат да удължат живота си с едно десетилетие.
“Дори тези, които изяждат по 1 ябълка или круша дневно могат да си добавят 2 години живот”, смятат авторите на изследването.
Специалистите твърдят, че никога не е късно да се направят промени в начина на живот. Макар и дребни на пръв поглед, те могат да удължат живота.
При умерена физическа активност например нивото на смъртност се намалява с 15-20%, като степента на активност зависи от вида на всекидневните занимания - тези, които работят в офис, се нуждаят от 1 час упражнения дневно, други, чиято работа е свързана с непрекъснато движение, няма нужда да добавят повече към него.
Малките промени в режима на хранене също дават осезаем резултат, твърдят учените. Пет порции плодове и зеленчуци на ден носят удивителна полза. Изследването показва, че дори 2-3 ябълки дневно удължават живота с 2 години.
Премиерът на Великобритания Тони Блеър и заместник-министърът на здравеопазването Керълайн Флинт вече дадоха начало на кампания под мотото “Малките промени - големи изменения”. Самите те в спортно облекло участваха в крос с цел да бъде стимулирано обществото към повече физическа активност.
В правителствената инициатива вече са се включили някои от най-големите британски институции и компании - Sainbury`s, Boots, Sport England, Unilever, PruHealth, Центърът за изследване на рака (Institute of Cancer Research) и Британската кардиологична фондация (British Cardiological Foundation)....

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.