zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дори няколко цигари дневно повишават 3 пъти риска от сърдечен удар



Малките дози тютюн са на практика също толкова вредни, колкото големите, смятат специалисти.

19 май 2006, здраве.bg

Норвежки учени са стигнали до извода, че дори само изпушването на 1 до 4 цигари дневно повишава 3 пъти риска от смърт в резултат на сърдечен пристъп или рак на белите дробове.
Това е първото изследване, посветено на т.нар. умерени пушачи, тъй като досега всички бяха съсредоточени върху вредата от тютюнопушенето при активните пушачи.
Малкото изпушени цигари дълго време се смятаха за безопасни за здравето дори от някои специалисти.
Днес това мнение е опровергано. Учените от университета в Осло са изследвали данни за над 23 хиляди мъже и жени на възраст от 35 до 49 г., които преди 20-30 години са страдали от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, повишено ниво на холестерол и т.н. Взети са под внимание най-различни фактори, имащи отношение към последиците от пушенето, като на първо място е била съпоставена смъртността при изследваните пациенти спрямо броя на изпушените цигари, честотата на раковите и сърдечно-съдовите заболявания.
Смъртността от рак на белите дробове при активните пушачи (изпушвали по 1 кутия дневно) е много по-висока, отколкото при непушачите - 33 пъти при мъжете и 27 пъти при жените). Смъртността от сърдечно-съдови заболявания е 4 пъти по-висока и при жените, и при мъжете.
Главният резултат от новото изследване е, че за първи път е доказано, че хората, изпушващи от 1 до 4 цигари дневно умират от сърдечно-съдови заболявания 3 пъти по-често, отколкото непушачите.
“Малките дози тютюн са практически толкова вредни за сърцето, колкото и големите. Смъртността от рак на белите дробове при тези хора е 5 пъти по-голяма при жените и 3 пъти - при мъжете”, твърдят норвежките специалисти.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.