zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фолиевата киселина увеличава шанса от зачеване на близнаци



Фолатите доказано подобряват мозъчната дейност и понижават кръвното налягане.

здраве.bg

Добавянето на фолиева киселина към всекидневната диета повишава шансовете за зачеване на близнаци, твърди британско проучване, проведено в университета на Абърдийн (University of Aberdeen).

Според шотландските учени само във Великобритания ежегодно се раждат допълнително 600 близнаци в резултат на фолатопрофилактиката при жени, които са преминали курс на лечение заради безплодие или на които е извършено изкуствено оплождане.

По принцип специалистите препоръчват на бременните жени да приемат 400 мкг фолиева киселина ежедневно до 12 седмица от бременността, защото се смята, че тази практика способства за намаляването на шансовете за раждане на дете с патология на нервната система.

Фолатите действат благоприятно и за предотвратяване отслабването на паметта и намаляване на кръвното налягане.
Именно благодарение на високото съдържание на фолати бананите, доматите, лещата, спанакът и продуктите от едрозърнесто брашно се славят като храни, укрепващи ума и сърцето.

Механизмът на действието на фолатите се състои в това, че те способстват за разширяването на кръвоносните съдове на главния мозък и подобряват по този начин неговото хранене и снабдяване с кислород.

Различни изследвания доказват, че при жените, приемащи 1000 мкг фолати дневно, с 50% по-рядко се среща хипертония, отколкото при тези, които се задоволяват само с 200 мкг.

В 1 чаша пресен спанак се съдържат 60 мкг фолати, в 1 чаша орехи - 40 мкг, а ако добавите към вашето хранене хляб и плодове, ще можете да постигнете препоръчваната доза от 400 мкг дневно без да се налага да пиете допълнително и фолиева киселина под формата на хранителна добавка. С недостига на фолати се свързва и повишаването на риска от възникване на ракови образувания.

Във всички случаи обаче бъдете внимателни - високофолатната диета може да има и негативни последици.

Трябва да се отбележи, че напоследък е широко разпространено обогатяването на различни видове хранителни продукти с фолиева киселина.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    лекарства    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.