zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо мнозина не отслабват въпреки диетите



Защо мнозина не отслабват въпреки диетите

Основната причина е, че много диети препоръчват малко, но неправилно хранене, твърдят италиански специалисти.

здраве.bg

Съществуват две основни категории хора, които търпят неуспех в опитите да отслабнат. Първата е от такива, които отслабват, но скоро си връщат първоначалното тегло. Вторите се подлагат на всякакви ограничения в храненето, но въпреки това не могат да намалят теглото си. Те са лишени дори от временната възможност да се видят по-стройни.

Именно на тях е посветен специален брой на италианското списание OK Salute. В една от публикуваните статии авторът на популярната книга за средиземноморската диета Андреа Гизели (Andrea Giselli) обяснява защо тези хора не отслабват, въпреки че ядат “като птички” и какво да направят, за да променят нещата.

Авторът предлага и своеобразна игра със снимки. Фотографиите на хора с наднормено тегло се обработват с помощта на компютърна програма. Показват се фотографиите на хора, които не са в състояние да отслабнат, въпреки че по техните собствени думи са опитвали всичко. И противоположни примери: Рене Зелуегер по времето, когато е ядяла огромни количества сладолед и пържени картофки, защото според сценария на филмите за Бриджит Джоунс е трябвало да бъде дебеланка. Авторът на статията подчертава, че отказвайки се от картофите и намалявайки порциите, в последствие тя е отслабнала “за един миг”.

Може ли някоя диета да бъде наречена най-добрата?
Защо на нея и се отдава това, а на други не?
Това не е риторичен въпрос. Андреа Страта (Andrea Stratta), доцент по въпросите на лечебното хранене от Университета в Парма (Universita Di Parma) анализира причините за неудачните опити за отслабване. Според нея грешката е една и съща - хората ядат малко, но неправилно.

Като следствие провалът в борбата с излишното тегло се отразява негативно както на психичното състояние, така и на желанието да се продължат опитите за отслабване.

Основният проблем е в това, че вниманието се концентрира върху храненето, а не върху физическите упражнения. Всеки човек трябва да отчита не само колко е изял, но и колко е изразходвал....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.