zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наднорменото тегло в детството остава за цял животКойто страда от излишни килограми в детството, най-вероятно ще остане такъв завинаги, смятат британски експерти.

11 май 2006, здраве.bg

Децата, които имат проблем с наднорменото тегло, в повечето случаи остават с такова през целия си живот, твърди британско изследване, публикувано в новия брой на British Medical Journal.
Експерти от Университетския колеж в Лондон доказват, че ако на 11-годишна възраст децата са с наднормено тегло, в повечето случаи те запазват склонността си към пълнота през целия си живот.
Получените данни са обобщени след изследване на повече от 6000 деца между 11 и 16 г.
Проучването на британските учени доказва, че наднорменото тегло се появява по-рано, отколкото се смяташе досега и най-бурните години на развитие на човешкия организъм – между 12 и 18 г. – не предразполагат към нормализирането му.
Както е известно теглото над нормата оказва сериозно влияние при развитието на редица животозастрашаващи заболявания като диабет и различни болести на сърцето и съдовете. Възрастовата граница на тези заболявания в последните години става все по-ниска.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    деца    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.