zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ярката светлина лекува сезонните депресии наравно с антидепресантитездраве.bg

Терапията с ярка светлина при сезонно афективно разстройство не отстъпва по ефективност на популярните антидепресанти, твърди изследване на канадски учени от Университета в Торонто.

Смята се, че например зимната депресия възниква поради повишената чувствителност към липсата на слънчева светлина - човек изпитва потиснатост, умора, склонен е към преяждане, има нарушения в съня, загубва желанието си да общува.

В новото си изследване учените за първи път са сравнили действието на ярката светлина и антидепресантите. Една част от наетите за експеримента доброволци е била лекувана с ярка светлина и капсула плацебо, а друга е получавала малки дози светлина и антидепресант. Курсът на лечение е продължил 8 седмици, а всеки от сеансите е бил 30 минути.

В хода на изследването е станало ясно, че и двата начина съществено са облекчили депресията – и в двете групи около 67% от пациентите са почувствали подобрение на своето състояние.
Според канадските учени лечението с ярка светлина е показало няколко предимства пред това с антидепресанти - ефектът е настъпвал по-бързо, като същевременно по-рядко са възниквали безспокойства и нарушения в съня.

Специалистите смятат, че депресиите са заболявания, зависещи в голяма степен от особеностите на всеки пациент, поради което конкретният начин на лечение трябва да се определя строго индивидуално.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.