zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Преносимите компютри могат да повлияят отрицателно върху плодовитостта на мъжете



6 май 2006, здраве.bg

Включеният преносим компютър, поставен върху коленете, води до увеличаване на температурата в скротума (торбичката на тестикулите) и това се отразява отрицателно върху произвеждането на сперматозоиди. По този начин съвсем несъзнателно мъжете се лишават от възможността да имат деца.
В света има около 150 милиона души, ползващи тази разновидност на персоналните компютри, така че изясняването на този проблем е актуален, смятат учени от Университета на Ню Йорк (State University of New York). Авторите на изследването подчертават, че вътрешната температура на работещия ноутбук може да достигне над 70 градуса. Често за удобство тези компютри се поставят върху коленете и по този начин оказват нагряващо действие.
В изследването са участвали мъже без здравни оплаквания на възраст от 21 до 35 години. Учените са определили различните изменения в температурата на скротума при работа с ноутбук в различни пози. Резултатите показват, че средно температурата на лявата половина на скротума се повишава с 2.6 градуса, а на дясната - с 2.8 градуса.
Според учените за нормалното производство и развитието на сперматозоиди (сперматогенезата) е необходима постоянна температура в скротума, като за безвредно се счита повишаването на температурата само с 1 градус. Специалистите са категорични - продължителното систематично използване на компютъра върху коленете може да предизвика постоянни нарушения.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    секс и здраве    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.