zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гените определят доколко човек е податлив на грип



Това заявиха експерти на конференция по проблемите на птичия грип.

5 май 2006, здраве.bg

Предразположеността на човека към заразяване с грип може да се определи чрез гените. С такава хипотеза излязоха публично участниците в организираната в четвъртък конференция по проблемите на птичия грип, открита в Сингапур.
Учените подчертават, че сред повече от 200-та жертви на птичия грип досега е имало много хора, които са били свързани с кръвно родство, докато едновременно заболяване например на мъж и жена, които не са с кръвно родство, в едно семейство практически не е наблюдавано.
Кръвното родство определя генетично сходство, а това според специалистите дава основание да се предположи, че генетичните особености играят съществена, а дори и решаваща роля при заразяването с птичи грип.
Японският експерт Хироши Кида (Hiroshi Kida) допълва наблюденията на своите колеги като посочва, че жертвите на птичия грип се различават по състава на въглехидратните рецептори на епителните клетки
В епителните клетки на горните дихателни пътища на човека се срещат два типа рецептори: алфа-2,3 и алфа-2,6. Рецептори алфа-2,3 има и при птиците и именно с тях се свързва вирусът Н5N1 при проникването си в заразения организъм.
При повечето хора, според Хироши Кида, в горните дихателни пътища преобладават рецептори от типа алфа-2,6. За да провери своята хипотеза ученият е решил да изследва оцелели от птичия грип птици в Тайланд и Виетнам. Той обаче не изключва възможността в резултат на мутация вирусът Н5N1 да придобие способността да взаимодейства и с другия тип рецептори, който е по-разпространен сред хората. Тогава това скоростта на разпространение на птичия грип ще стане същата като на “обикновения”, т.е. доста по-голяма от сегашната.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.