zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възрастните хора се нуждаят от свръхдози витамин В 12



5 май 2006, здраве.bg

Това твърдят данни, публикувани в авторитетното специализирано издание Archives of Internal Medicine, според което обичайната доза витамин В 12, която се назначава от лекарите при недостиг у по-възрастните хора на този витамин, трябва да бъде съществено увеличена. Това според изследването е особено важно при хората над 70 години.
Според резултатите от проучването сега предписваната доза трябва да бъде увеличена повече от 200 пъти, защото учените смятат, че именно за ефективната борба с познавателните нарушения и депресията при възрастните хора са необходими мегадози от този витамин.
Недостигът на витамин В 12 по принцип се определя трудно, тъй като той не се проявява чрез класическите принципи на хиповитаминоза - анемия, невропатия и др., а чрез неспецифични симптоми като например обща отпадналост. Тя обаче може да се дължи на още ред други фактори.
Според публикацията минималната доза витамин В 12 за лечението на хиповитаминоза трябва да бъде 600 мкг дневно. Сегашният принцип на лечението й при хората над 65-70-годишна възраст е да се предписват 3 мкг.
Внимание! Приемането на витамин В 12 в големи дози без това да е консултирано със специалист може да има тежки последици.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    55+    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.