zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вкусът на живота - генетично модифицираните продукти



3 май 2006, здраве.bg

Това са продуктите, получени от т.нар. трансгенни организми, което в превод на понятен език означава: организъм, който носи в себе си чужд ген или гени.
Термитът “генна модификация” (ГМ) може да се отнася и към флората, и към фауната. Но обикновено, говорейки за ГМ, имаме предвид растенията. И никой не се замисля, че например маята, която употребяваме в тестото е генномодифициран продукт.
Всичко тръгва и се свежда до човешката слабост: да се работи по-малко, а да се получава/яде повече. Защо и как иначе са се появили първите култивирани сортове семена? Човекът е започнал да подбира тези семена, които са по-сладки и дават по-добра реколта. А после той започва и да въвежда в тях различни изменения - мутации.
Днес прогресът ни позволява да се опитаме да променим кардинално някое свойство на дадено растение, като му присадим признак, характерен за друг организъм.
А целите на тези генни модификации като че ли са ясни - подобряване на хранителните свойства и плодородие. По отношение на първата цел вече има например ориз, обогатен с витамин А, домати, обогатени с желязо, соя, с подобрено съотношение на мастните киселини, пъпеши с удължена трайност и още безброй други.
По отношение на втората цел са разработени трансгенни растения, които дават богата реколта и които всички ние, знаем или не знаем, но ядем.
Как се увеличава това плодородие? Главно по 3 начина: чрез гени, устойчиви към различните вредители, гени, устойчиви към суша, студ и т.н. и гени, устойчиви към хербицидите.
Заплаха ли са за нас тези продукти? Обсъждайки ползата и вредата от тези ГМ продукти може да се заключи най-общо, че от една страна ГМ растения дават редица предимства, от друга - това е нещо съвсем ново и не е възможно със сигурност да се каже , че няма да има отрицателни последствия. Да не забравяме и PR-а. Много фирми печелят от отглеждането на ГМ продукти, други губят.
Каква е тогава истината?
Ето някои от истинските и мними опасности на ГМ продукти – такива, каквито самите учени ги дефинират:
• “Това...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.