zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пролетната “хиперактивност” при подрастващите крие рискове за здравето им



28 април 2006, здраве.bg

С настъпването на пролетта се повишава и активността на подрастващите, която понякога води до проблеми в поведението. В езикът на медицинската психиатрия има термин, който характеризира повишаването на активността през този сезон - “spring break”, което може да се преведе като “пролетно пречупване на душевността”. Именно през този сезон тийнейджърите са най-склонни към екстремно бурни купони с всички произтичащи от този тип поведение проблеми за родителите.
Като следствие на тези забавления са и физическото и често психическото изтощение, нарастване броя на нещастните случаи, свързани с жестокост, повишаване на риска от заразяване с болести, предавани по полов път.
Според психиатрите причините за това поведение на трябва да се търсят най-вече в съвременния начин на живот, предлагащ почти безгранично разнообразие от развлечения.
Според данни, публикувани в изданието Journal of American College Health през пролетта момчетата силно повишават употребата на алкохолни напитки - до 500 мл, а момичетата - до 250 мл.
В публикувания през март 2005 година материал от изследване на американския Национален здравен институт, анализиращ поведението на подрастващите, се посочва, че годишно броят на изнасилванията под влияние на алкохола е достегнал 600 000, а броят на смъртните случаи, свързани с алкохол възлизат на 13%.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.