zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нови нормативи за теглото и ръста на малките деца установи СЗОСветовната здравна организация намалява показателите за развитие на новородените, установени преди 20 години.

25 април 2006, здраве.bg

СЗО сменя таблицата за ръста и теглото на малките деца, в рамките на които тяхното развитие се смята за нормално, бе съобщено на сайта на самата организация. С това се подмененят предишните показатели, публикувани преди над 20 г. и основаващи се най-вече на статистически данни от деца, хранени предимно със сухо мляко.
Децата, захранвани по естествен начин – чрез майчино мляко, добавят тегло по-бавно и по мнение на експертите от СЗО завишените досега нормативи често са водели до погрешни препоръки някои деца да бъдат дохранвани.
Новата таблица е създадена според резултатите от измерването на 8440 деца – всички на майчина кърма, от 6 страни.
Според получените резултати, старите данни са били завишени с 15-20%. Така например, по старата таблица нормалното тегло на едногодишно дете е било 10,2-12,93 кг, докато по новата за такова се счита показател от 9,53-11,79 кг.
Същевременно СЗО препоръчва малките деца да бъдат максимално дълго хранени с майчино мляко, тъй като то има оптимален състав, усвоява се добре и съдържа вещества, укрепващи имунната система на детето.
Освен това статистиката отчита, че децата, хранени по-дълго с майчина кърма, в бъдеще по-рядко страдат от наднормено тегло, хипертония и захарен диабет.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    нормативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.