zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

КЗК глоби НЗОК за наложената на аптеките 8% отстъпка



София, 13.12.2005, mediapool.bg

С 30 хиляди лева е глобена Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за злоупотреба с монополното положение при налагането на 8-процентната отстъпка, която аптеките са принудени да й дават за лекарствата, чието заплащане се поема напълно или частично от държавата по силата на позитивния списък. Това съобщиха във вторник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е разгледала случая по молба на Съюза на фармацевтите в България.
Антимонополният орган предлага на НЗОК да отмени отстъпката от страна на аптеките, защото това е нарушение на Закона за конкуренцията и на Националния рамков договор за 2005 г.
Цените на конкретните лекарства в позитивния списък, който е неразделна част от Националния рамков договор, се уточняват между НЗОК, Българския лекарски съюз, Съюза на стоматолозите в България и притежателите на разрешение за употреба на лекарствен продукт или упълномощени техни представители на територията на България.
Въвеждането на графа “Стойност на отстъпката с включен ДДС, съгласно индивидуален договор с аптека” от Управителния съвет на Здравната каса представлява изменение на лекарствения списък. Такова може да се прави само с изменение на Националния рамков договор, а не да се решава еднолично, реши КЗК.
Касата, като предприятие с монополно положение на този пазар, едностранно налага в търговските договори с аптеките нелоялни търговски условия-предоставяне на отстъпка в размер на 8% от стойността на лекарствата, частично заплащани от НЗОК, допълниха от комисията.
Независимо, че има установено задължение на НЗОК да договаря с аптеките условията и реда за отпускане и заплащане на лекарствата, в конкретния случай не са представени доказателства за проведено договаряне с представителните организации на фармацевтите, нито постигнато съгласие относно съществуването или размера на отстъпката.
В резултат на направения анализ, КЗК установи, че едностранното налагане на отстъпката от НЗОК е засегнало всички аптеки, сключили договор с Касата за 2005 година...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.