zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любителите на бирата по-често боледуват от рак на белите дробове



Виното и плодовете намаляват риска от раково заболяване с до 70%, твърдят канадски учени.

15 април 2006, здраве.bg

Пристрастяването към пивото повишава риска от развитие на рак на белите дробове, докато виното и плодовете значително го намаляват. До този извод са стигнали канадски учени, чието изследване е публикувано в специализираното издание Cancer Causes and Control.
В работата си учените използвали резултатите от две предишни проучвания, проведени в канадската провинция Квебек. В тези изследвания се съдържала информация за начина на живот, навиците и гастрономическите предпочитания на 1793 мъже и жени, които са имали рак на белите дробове.
По думите на координатора на изследването Андреа Бенедети, основният проблем при установяване на връзката между алкохола и онкологичните заболявания се заключава в това, че често употребата на алкохолни напитки по правило се съчетава и с тютюнопушене, а негативните последици от такъв начин на живот могат се да обяснят както с вредата от тютюна, така и с вредното въздействие на алкохола.
В дадения случай обаче изчерпателната информация за навиците на изследваните е позволила да бъдат изключени от проучването хора, съчетаващи двата вредни навика.
При анализа на получените данни, учените установяват, че употребата на една до шест бутилки бира (до 3 л) седмично увеличава риска от рак на белите дробове с 20%. При употреба седем и повече бутилки седмично рискът нараства съответно до 50%.
В същото време данните показват, че редовната употреба на вино снижава риска от развитие на рак с 40% при мъжете и със 70% при жените. Последната закономерност учените обясняват не толкова с лечебните свойства на виното, колкото с по-доброто като цяло качество на живот на хората, предпочитащи тази напитка.
Същевременно данните на канадските учени потвърждават широко разпространената представа за това, че редовната консумация на свежи плодове и зеленчуци съществено намалява риска за заболяване от рак на белите дробове.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.