zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шоколадът засилва депресиятаТова твърди първото всестранно изследване за влиянието на тази храна върху настроението.

здраве.bg

Австралийските учени от Болницата на Принца на Уелс са провели първото всестранно изследване на влиянието на шоколада върху настроението на човека и стигат до извода, че шоколадът не може да се използва в качеството на антидепресант - напротив, той може да засили депресията, съобщава Би Би Си.

Участниците в изследването са били разделени на две групи:любители на шоколада, които го ядат само за удоволствие и хора, които го използват само за да преодоляват депресивните си състояния.

Професор Гордън Паркър, ръководител на австралийското проучване, обяснява, че при любителите на шоколада този продукт стимулира системата на допамина в мозъка и осигурява приятни усещания, докато хората, които го ядат, за да се справят със скуката, стреса или медицински доказаната депресия, търсят в него ефекта на опиат за подобряване на настроението.

На втората група шоколадът осигурява временна помощ, но после предишното състояние не само се възстановява, а се и влошава.

Теорията за това, че шоколадът може да действа като антидепресант се обяснява със зависимостта от шоколада, свързана с недостига на серотонин, но австралийските изследователи не подкрепят тази хипотеза. Професор Паркър не отрича, че шоколадът действа на нервната система подобно на серотонина, но допълва, че “трябва да изядете един камион шоколад, за да почувствате ефекта, еквивалентен на една таблетка антидепресант”.

Според учените тяхното изследване изключва всякаква възможност за използването на шоколада за освобождаване от стрес или депресия, но този негов ефект може да бъде използван по-скоро във фармацията за създаване на нови медикаменти.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.