zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Музиката въздейства върху сърдечно-съдовата и дихателната система



Ефектът й зависи както от нейното темпо, така и от професията на пациентите.

5 април 2006, здраве.bg

Това твърдят д-р Лучано Бернарди (Luciano Bernardi) и неговите колеги от Университета в Павия, след подробно проучване върху реакцията на сърдечно-съдовата и респираторната система на организма спрямо различни видове музика.
Участниците в изследването са слушали 6 различни по стил музикални фрагменти по 2 до 4 минути, редуващи се в случаен ред. Във всеки фрагмент има случайно разположена пауза от 2 минути.
Според резултатите честотата на дихателните движения, артериалното налягане, честотата на сърдечните съкращения и съотношението на ниските и високите честоти на изменението на сърдечния ритъм се увеличават забележимо при по-бързо темпо на музиката, докато скоростта на кръвотока в средномозъчната артерия и параметрите на барорефлекса намаляват.
Учените са установили също, че стилът на музиката и личните предпочитания на участниците в експеримента нямат отношение към евентуалната промяна на наблюдаваните параметри.
Според авторите специално подбраната музика, в която се редуват бързо, бавно темпо и паузи, може да предизвика релаксация, да намали симпатичната активност и по този начин да е един от основните компоненти в комплексната терапия на заболяванията на сърдечно-съдовата и дихателната системи.
Специалистите смятат също, че професията на пациентите има значение за конкретния начин на лечение. Те установяват, че например музикантите имат по-висока възприемчивост към измененията на темпото на музиката и затова при тях се наблюдава по-силно корелация между музикалното темпо и честотата на дихателните движения и сърдечния ритъм.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.