zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безразборното приемане на витамини е опасно за здраветоБезразборното приемане на витамини е опасно за здравето

здраве.bg

Употребата на несъобразено с нуждите на организма количество витамини може да нанесе сериозна вреда на здравето. До този извод стигат американски учени от Националния здравен институт, цитирани от Wall Street Journal.

По техните думи положителният ефект от използването на витамините често се оказва несъизмерим със страничното въздействие върху организма, което могат да окажат някои групи биологично активни препарати.

След конкретни изследвания на витамините от групите А, В, С, D и Е учените установяват, че при пациенти с определени заболявания употребата на витамини не само не намалява риска от летален изход, а даже обратното - може да ускори трагичната развръзка.

Специалистите подчертават, че употребата на витамини, които стимулират обменните процеси, може да бъде опасна за хората с ракови заболявания, тъй като се повишава скоростта на размножаване на клетките на раковото образувание. Дълго време ударните дози бета-каротин (провитамин А) се смятаха за най-добрата профилактика на рака.

Пациентите с проблеми със сърцето пък трябва внимателно да приемат витамини, оказващи въздействие на състава на кръвта. Витамин С често е смятан за панацея в тази посока, но медицината вече е доказала, че той може да е опасен за хората, страдащи от бъбречна недостатъчност.

Според много диетолози разглеждането на витамините като полезни или вредни е неправилен по начало. Без съмнение има случаи, в които допълнителния източник на витамини е силно препоръчителен, но и прекомерната им и неконтролирана употреба води до сериозни проблеми.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.