zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето предизвиква мутацииГенетичните изменения се проявяват дори и много време след отказване от вредния навик.

29 март 2006, здраве.bg

Тютюнопушенето не само поврежда клетките на дихателните пътища и кръвоносните съдове, но и води до появата на изменения в гените, които ги възпроизвеждат, т.е. предизвиква мутации.

До този извод стигат учените от Университета в Бостън, под ръководството на д-р Аврум Спир, цитирани от newscientist.com. Те са изучили подробно епитела - клетките обграждащи бронхите, както при пушачи, така и при хора, които никога не пушили или са отказали вредния навик, след като са развили хроничен бронхит, наричан още “бронхит на пушача”.

В клетките на пушачите са открити определени генетични изменения, които не се проявяват при здравите хора. Възможните последствия от тези изменения все още не са докрай изучени, но специалистите не се съмняват, че именно те водят до развитието на злокачествените образувания, характерни за пушачите.

Специалистите са убедени, че в механизма на развитие на рака са задействани гени, като за първи път е получено и експериментално потвърждение на тази хипотеза. Злокачествените образувания могат да се появят даже няколко години, след като човек се е отказал от пушенето, което доказва, че генетичните увреждания могат да се проявяват даже след като се прекрати действието на предизвикващия ги фактор.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.