zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

1 ½ до 2 години е оптималният промеждутък между две раждания



1 ½ до 2 години е оптималният промеждутък между две раждания

здраве.bg

Американски учени от Университета на Юта са установили, че най-оптималният промеждутък между първото и следващото раждане е от 18 до 23 месеца.

Според техните изследвания може да се направи извода, че този срок е оптимален, както от гледна точка на физиологията на майката и децата, така и заради психичните особености на малките и отношенията между тях. “Към периода, в който се появи второто дете, първородното вече не изисква такива непрестанни грижи и разликата във възрастта ще позволи на децата да се разбират по-добре едно с друго и да имат общи интереси”.

Учените са изследвали 173 205 раждания и са установили, че по-малкият или по-голям интервал между ражданията повишава риска от заболявания и при майката и при децата.

При майките, забременели половин година след предходното раждане, е констатирана по-голяма вероятността от раждане на недоносени или хипотрофни новородени бебета с 30-40%, а при тези, родили следващото си дете след повече от 10 години рискът от раждане на хипотрофно дете е два пъти по-голям.

Популяризирането на тези факти може да помогне за понижаване на риска от отклонения в здравето на децата.

Експертите смятат, че при много малък интервал между ражданията се наблюдават редица нарушения в развитието на детето, защото организмът на майката не се е възстановил от недостига на необходимите витамини, от кръвозагубата и стреса, свързан с бременността и раждането. Твърде големият интервал между ражданията също повишава риска, тъй като условията за кръвоснабдяване на матката междувременно са се влошили.

Ето защо акушерите и гинеколозите препоръчват следващото дете да се ражда след 18-23 месеца.
“Това по никакъв начин не означава, че всеки друг вариант е неприемлив от здравна гледна точка. Ние просто искаме да определим оптималния период между две раждания”, завършват учените.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.