zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Плевенски хирург извърши първа по рода си операция в ЕвропаД-р Вихър Ковачев отстрани 5-килограмов тумор от крака на 48-годишна онкоболна без ампутация на крайника.

17 март 2006, Нетинфо
още новини от Нетинфо


Плевенският хирург-ортопед д-р Вихър Ковачев направи първата по рода си операция в страната ни и в Европа за спасяване живота на пациент от рак на меките тъкани и бедрената кост без ампутация на крайника, съобщават от пресцентъра на Университетската болница в града. Под ръководството на д-р Ковачев екип на Катедрата по ортопедия и травматология е отстранил 5-килограмов тумор от крака на 48-годишна жена от Враца.
До момента при подобен случай винаги се прилага ампутация, поясни специалистът. Чрез съвременна хирургическа интервенция, продължила шест часа и половина, са изрязани само увредените от злокачественото образувание тъкани и част от костта. Поставена е специално изработена титанова протеза, като е запазена напълно двигателната способност на крака.
Прогнозата на д-р Ковачев е, че оперираната жена ще може пълноценно да се движи след около година. Дотогава присадените тъкани трябва да сраснат и крайникът постепенно да се раздвижи.
Плевенският медик е изучил опита на водеща клиника в Канада, която първа в света е приложила този метод преди 20 години.
Наблюденията над лекуваните там пациенти показват, че рискът от поява на нови метастази на заболяването е значително намален в сравнение с ампутацията, поясни д-р Христо Гигов, член на екипа.
В световната медицина подобен вид рак се появява у около 10% от онкоболните, уточни той.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.