zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето намалява работоспособността



Кафето намалява работоспособността

здраве.bg

Консумацията на кафе на работното място влияе негативно на служителите, особено на мъжете, твърдят авторите на изследване, направено от университета в Бристол, Великобритания. Тези последствия са толкова големи, че управителите на някои фирми се замислят върху отмяната на почивката за кафе.

Чашката кафе в работно време, вместо да сваля напрежението, както е прието да се мисли, понижава работоспособността и затруднява колективната работа. Резултатите от изследването показват, че кафето повишава способността на мислене единствено при тези хора, които се занимават с уравнения и алгоритми.

Консумирането на кафе по време на работната почивка е особено непродуктивно за мъжете, които имат лични проблеми. Кафето може да задълбочи тяхното стресово състояние.

Линдзи Сенклер и Питър Роджърс, които са провели теста по влияние на кафето върху работоспособността, са разделили участниците на три групи, на които са съобщили, че ще пият 3 различни вида кафе: без кофеин, тонизиращо и изострящо стресовото състояние, а в действителност всички те са консумирали само обикновено и безкофеиново кафе. Психолозите са констатирали, че трудности или забавяне в работата са се появили само при тези хора, които са пили обикновено кафе, независимо от това в коя от трите групи са били, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.