zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестта на Паркинсон засяга все по-млади хора



15 март 2006, здраве.bg

Болестта на Паркинсон престава да бъде характерна само за възрастните хора. Все повече млади са изложени на опасността от това заболяване. До този извод са стигнали петербургски невролози от Института за изследване на човешкия мозък при Руската АН.
Завеждащият отделението по неврология Игор Заволоков пояснява: “Болестта на Паркинсон е доста разпространена, от нея в света страдат около 1% от хората над 60-годишна възраст и около 5% - над 80-годишна, но през последните години това заболяване все по-често се регистрира и при 30-годишните. Наскоро тази диагноза е поставена дори на 19-годишно момиче”.
Според учените това е свързано с нарастващото негативно въздействие на околната среда и с натрупването на генетични аномалии.
Те са установили също, че под влияние на медикаментозната терапия все по-често при болните се появяват симптоми, които преди не са наблюдавани: колебания в двигателните състояния, вегетативни нарушения, поява на насилствени движения. Освен това болните не винаги са доволни от тази терапия и с годините тя намалява своята ефективност.
В РАН е изработена неинвазивна продедура, която позволява да се активизират поразените участъци на главния мозък и по този начин да се намалят непроизволните насилствени движения, а също слабостта, сковаността и забавянето на движенията. Въздействайки на определени структури на главния мозък, лекарите постигат добри резултати, забавящи развитието на болестта.
В хода на лечението главният мозък започва да изработва повече допамин (недостигът на това вещество определя развитието на болестта на Паркинсон) и рецепторите започват по-добре да възприемат лекарствените препарати.
В клиниката на РАН вече са излекувани успешно около 300 болни.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.