zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хроничната умора има както инфекциозни, така и генетични причиниХроничната умора има както инфекциозни, така и генетични причини

здраве.bg

Учени изнесоха нови данни за причините на хроничната умора. Досега бе известно, че този синдром се характеризира с необичайно голямо снижаване на работоспособността и чувство на умора.

Симптомите на хроничната умора силно напомнят настинката – обща слабост, несигурност в процеса на мислене, нарушение на съня, главоболие. За разлика от настинката обаче това състояние може да продължава с години.

Отключващ фактор често събитие, свързано с физически или психичен стрес, например загубата на близък човек, или заболяване, причинявано от т.нар. вирус на Епщайн-Бар – инфекциозна мононуклеоза. Този вирус предизвиква треска, водеща до възпаление на лимфните възли и усещане за потиснатост – последното се запазва дълго време – до 6 месеца, дори след като треската и възпалението бъдат преодолени.

Учените са установили, че независимо от подобряване състоянието на болния, следите от вируса могат да бъдат открити в кръвта на пациента и след това, като той поразява не само лимфните възли, но и участъците от мозъка, които подават сигналите за чувството на умора и болка.
Напоследък бяха установени и генетични различия на имунните клетки при хората с подобен тип патология, което открива нови перспективи за диагностика и лечение на това изключително упорито и потискащо състояние.

Учени от лондонския университет Saint George, под ръководството на д-р Джонатан Кер (Jonathan Kerr) са сравнили гените при здрави хора и пациенти със синдром на хроничната умора и са установили до 35 различия. При хората, страдащи от хронична умора те са констатирали по 4 пъти повишение в активността на 15 вида гени.

“Ние смятаме”, твърдят авторите на изследването, “че най-сериозното обяснение на това патологично състояние може да бъде дадено именно на молекулярно ниво. Точно там се крие ключа за нарушаване на функциите на имунната и нервна системи”.

Учените са си поставили за цел в най-скоро време да разработят специален кръвен тест, който да даде възможност за диагностициране на хроничната умора...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.