zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Родителите влияят най-силно на децата в борбата с дрогатаМислите, че децата ви не слушат, когато им говорите за наркотици? Или че приятелите им, телевизията и попкултурата заглушават думите ви?.

12 март 2006, здраве.bg

Ново изследване показва, че родителите имат по-голямо влияние върху децата си, отколкото самите те смятат.
Проучване, проведено в САЩ, показва, че влиянието на родителите и семейството оказва съществено влияние върху решението на децата да не опитат дрога: 2/3 от анкетираните деца на възраст 13-17 години са споделили, че причината да не посегнат към марихуаната или други наркотици е за да не загубят уважението на родителите си.
Влиянието на родителите се простира и върху други видове рисково поведение.
Ричард Галахър, детски психолог от центъра за детски изследвания към Нюйоркския университет казва: “За щастие има нещо, което влияе повече от всичко друго върху поведението на вашият тийнейджър – ВИЕ! Така че – действайте! Децата няма да ви покажат, че ви слушат. Но всъщност те го правят.”
Въпреки че употребата на наркотици и други форми на рисково поведение като употреба на алкохол, тютюнопушене и секс, в развитите страни намаляват през последните години, изследване от 2004 г. показва, че ежедневно само в САЩ 3400 деца посягат за първи път към наркотиците. Марихуаната е предпочитана сред 12-17 годишните.
Това е причина за стартирането в страната на национална кампания, за която ще бъдат привлечени родителите. Кампанията ще стартира с отворено писмо до родителите, което ще бъде последвано от печатна и телевизионна реклама.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.