zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Родителите влияят най-силно на децата в борбата с дрогатаМислите, че децата ви не слушат, когато им говорите за наркотици? Или че приятелите им, телевизията и попкултурата заглушават думите ви?.

12 март 2006, здраве.bg

Ново изследване показва, че родителите имат по-голямо влияние върху децата си, отколкото самите те смятат.
Проучване, проведено в САЩ, показва, че влиянието на родителите и семейството оказва съществено влияние върху решението на децата да не опитат дрога: 2/3 от анкетираните деца на възраст 13-17 години са споделили, че причината да не посегнат към марихуаната или други наркотици е за да не загубят уважението на родителите си.
Влиянието на родителите се простира и върху други видове рисково поведение.
Ричард Галахър, детски психолог от центъра за детски изследвания към Нюйоркския университет казва: “За щастие има нещо, което влияе повече от всичко друго върху поведението на вашият тийнейджър – ВИЕ! Така че – действайте! Децата няма да ви покажат, че ви слушат. Но всъщност те го правят.”
Въпреки че употребата на наркотици и други форми на рисково поведение като употреба на алкохол, тютюнопушене и секс, в развитите страни намаляват през последните години, изследване от 2004 г. показва, че ежедневно само в САЩ 3400 деца посягат за първи път към наркотиците. Марихуаната е предпочитана сред 12-17 годишните.
Това е причина за стартирането в страната на национална кампания, за която ще бъдат привлечени родителите. Кампанията ще стартира с отворено писмо до родителите, което ще бъде последвано от печатна и телевизионна реклама.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.