zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Една чаша кафе дневно не е вредна за никого



Една чаша кафе дневно не е вредна за никого

Евентуалната вреда се определя от гените, сочи изследване.

здраве.bg

Отрицателният ефект на кафето зависи от генетичните особености, съобщава публикация в научното издание The Journal of American Medical Association.

Този извод е направен от международна група учени от Университета в Торонто, Харвардското училище за обществено здраве и Университета в Коста Рика след провеждането на изследване, в което са участвали 4028 души.

Кофеинът, влизащ в състава на кафето се преработва с помощта на ферментите на цитохрома Р450 1А2 (CYP 1А2) на черния дроб. В зависимост от варианта на гена, контролиращ работата на тези ферменти, разграждането на кофеина при различните хора може да се извършва по-бързо или по-бавно.

При носителите на “бавния” вариант на гена, пиещи по 2-3 чаши кафе на ден, рискът за развитие на рак на миокарда е с 36% по-висок, отколкото при тези, които пият по една чаша. При консумацията на 4 и повече чаши кафе този риск нараства до 64%. Най-застрашени от риск от инфаркт са хората над 50 годишна възраст.

При хората с “бързия” вариант на гена, пиещи до 3 чаши кафе на ден, рискът от инфаркт е даже по-малък, отколкото рискът при хората, пиещи максимум 1 чаша на ден.

“Една чаша кафе дневно няма да навреди на организма, независимо от генетичните особености”, твърди авторът на изследването Ахмед Ел Сохеми (Ahmed el-Sohemi). Голямата доза кафе обаче може да бъде както вредна, така и безвредна, и тъй като хората не знаят кой вариант на гена носят, по-добре е във всички случаи кафето да се приема в умерено количество.(а)

вижте още:
- В крайна сметка полезно или вредно е кафето...
- Още веднъж за кафето: този път - 12 полезни свойства

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.