zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всяко дете до двегодишна възраст става жертва на РСВ инфекцията



Това е причина №1 за приема в болница на новородени, казват експертите.

8 март 2006, здраве.bg

Малко позната на родителите, респираторно синцитиалната инфекция (РСВ) е една от най-сериозните инфекции, застрашаващи новородените и бебетата до 2 години. Това е най-честият причинител на вирусни заболявания на долните дихателни пътища и причина №1 за хоспитализацията на новородени.
РСВ е сезонен - развихря се между октомври и март и е силно заразен. Опасен както за малки деца – бебета и новородени, така и за хора със белодробни заболявания. При децата първите симптоми на инфекция с РСВ са същите както при настинка: хрема, кашлица и леко повишена температура, като обикновено изчезват от само себе си след 5 до 7 дни. Признаците на по-сериозна инфекция са свирещи хрипове в гърдите, учестено и/или затруднено дишане, раздразнителност и неспокойство, понижен апетит и висока температура около и над 40°С. Особеност е, че при някои бебета нямат висока температура.
Около 60% от всички бебета се заразяват с РСВ преди да навършат една година и до към 3-годишна възраст практически всички са преболедували поне веднъж тази инфекция. Макар че повечето бебета имат само лека простуда, при някои от тях това води до бронхиолит, достатъчно тежък, за да изиска лечение по спешност.
Честотата на РСВ инфекциите, усложненията, до които водят, като бронхиолити и астма, особено при недоносени деца, са предизвикателство пред педиатрите.
Доказателства за генетично предразположение към бронхиолити съобщават учени от изследователски екип, финансиран от водещата в медицинските изследвания благотворителна организация Action Research, която е известна във Великобритания със създаването на първите ваксини против полиомиелит и рубеола.
Водещият изследовател д-р Джереми Хал от Клиниката по детски болести към Оксфордския университет казва: ''Начинът, по който различните организми реагират на еднаква инфекция, е различен, точно както хората са различно високи или имат различен цвят на косата. Има събрани доказателства, че поне част от причините за тези различни отговори на инфекция...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.